Terapi hos mig

Min tilgang til terapi

Min tilgang til terapi er integrativ, og baserer sig først og fremmest altid på en vurdering og en fælles forståelse af, hvad du har brug for i lige netop din situation - min erfaring er, at det er meget forskelligt, hvad der virker bedst for det enkelte menneske, og derfor vil du opleve, at vi i begyndelsen af forløbet vil bruge tid på i fællesskab at spore os ind på, hvordan vi sammen kan skabe det bedst mulige afsæt for terapien. 


Jeg er efteruddannet indenfor EMDR-behandling, som er en effektiv, kropsorienteret terapiform hvor man arbejder med bearbejdning af ubehagelige oplevelser i fortiden, som er forstyrrende for os i nutiden. EMDR står for Eye Movement Desensitization and Reprocessing, hvor man arbejder med bearbejdning ved reaktivering af oplevelsen samtidigt med at kroppen påvirkes rytmisk med øjenbevægelser eller tapping, hvilket hjælper til at nedsætte det følelsesmæssige og kropslige ubehag der er forbundet med oplevelsen.

Derudover er jeg i gang med en 2-årig specialistuddannelse i Compassion Fokuseret Terapi. Compassion Fokuseret Terapi er en terapiform, hvor man arbejder med at reducere lidelse gennem øget evne til at forstå og berolige sig selv, samt at drage omsorg for sig selv og  egne reaktioner og tanker. 


Der kan være mange årsager til, at man opsøger terapi - og hvad enten det handler om et ønske om selvudvikling eller behandling, er du meget velkommen til at tage kontakt til mig, så vi kan vurdere, om det er det rigtige match.

Det vigtigste for mig er, at du oplever at blive mødt med anerkendelse, nærvær og respekt i det terapeutiske rum, og du kan forvente at jeg altid vil gøre mit bedste for at skabe betingelser for, at du kan føle dig tryg - det mener jeg er grundstenen i alt terapeutisk arbejde.

Traumer, PTSD og kompleks PTSD

Jeg har en særlig interesse på traumeområdet, som jeg løbende har specialiseret mig i efter endt uddannelse. Det er et område, der ligger mit faglige og personlige hjerte nært - særligt fordi min oplevelse er, at det er et område, der af og til underkendes. Traumer er en kompleks størrelse, og kan opstå på baggrund af mange forskellige typer af oplevelser, men fælles for traumerne er, at de er opstået fordi vores indre system har været på overarbejde i forbindelse med oplevelser, der har været for voldsomme til at hjernen kunne håndtere dem. Når det sker, kan oplevelsen “fryse fast” i nutiden, fremfor at placeres i fortiden, hvor den hører til, og det kan påvirke det traumatiserede menneskes funktionsniveau og trivsel i hverdagen. Mange mennesker med uforløste traumer oplever at være på konstant overarbejde - hvilket er ganske forståeligt, for en traumatiseret hjerne medfører ofte et kronisk aktiveret alarmsystem, og det kræver mere energi og flere ressourcer, end vi har til rådighed. 

Jeg har flere tilgange til traumefokuseret terapi. Hvilken tilgang der passer bedst til dig, vil altid være en afvejning med afsæt i min faglige vurdering, og hvad der føles mest rigtigt for dig. Et forløb hos mig vil altid starte med en opstartssamtale, hvor vi i fællesskab finder ud af, hvilken vej vi skal gå - for nogle giver det mening at gå hurtigt og målrettet frem, mens andre i højere grad har brug for at processen er rolig og tålmodig. Det vigtigste for mig vil altid være, at du ikke føler dig alene på vejen, og at du føler dig tryg, respekteret og rummet i det terapeutiske rum. 


Selvkritik og selvværdsproblematikker


Jeg har også terapeutisk interesse og erfaring indenfor selvkritik og selvværdsproblematikker. I mit arbejde som psykolog har jeg mødt mange kloge, søde, venlige og omsorgspersoner mennesker, som er kærlige og hensynsfulde - overfor alle andre end dem selv. Det er på mange måder et skønt karaktertræk, men ofte også utroligt krævende for personen selv. Heldigvis er det noget, man kan arbejde med terapeutisk. Det, at give sig selv plads til at udforske og forstå nogle af de mønstre der resulterer i selvkritik og/eller lavt selvværd, kan være gavnligt for personlig udvikling og velvære. I takt med, at man lærer at håndtere selvkritikken og at se sig selv for den, man er, åbner man også op for muligheden for en højere grad af indre ro og mere selvaccept. Noget af det, jeg som psykolog holder allermest af ved mit arbejde, er, når jeg får lov til at følge mine klienter i denne udvikling - og når de gradvist integrerer et mildere og mere tålmodigt syn på sig selv. 



Angst er en helt naturlig og nødvendig del af det menneskelige følelsesliv, og det har den altid været. Den har reddet vores forfædre fra farlige situationer, og sørget for, at de passede på sig selv - og dermed sikret artens overlevelse. Evolutionært set har angsten altså en adaptiv funktion. Heldigvis (og desværre) har vores hjerner udviklet sig, og mens vores forfædre hurtigt kunne lægge angsten fra sig, kan den i vores mere komplekse hjernesystem komme til at overtage og sætte sig i ruminationer eller bekymringstanker. Angsten kan have mange ansigter; for nogle har den et socialt element, for andre er det en specifik fobi, og for andre er det en udefinerbar, grundlæggende følelse der går igen på tværs af livets arenaer.

Der kan være mange årsager til at angsten er opstået, og det terapeutiske arbejde med angst vil ofte bestå af en kombination af konkrete redskaber til at tøjle angsten i hverdagen, en undersøgelse af bagvedliggende årsager, og afhængigt af typen og omfanget af angsten også gradvis eksponering. Terapien vil altid tage afsæt i dig og dine behov - for angsten kan ikke tvinges bort, men vi kan nænsomt og gradvist udforske den og gøre den mindre altoverskyggende i fællesskab.

Angst


Stress

Stress er en helt almindelig og adaptiv menneskelig reaktion på belastning. Ved længerevarende stress, kan vores fysiske og mentale velbefindende dog påvirkes negativt, og det kan nogle gange være svært at finde en vej ud af på egen hånd. I terapien vil vi sammen arbejde med at finde de specifikke kilder til din stress, og arbejde med at udvikle strategier til at justere på kravene i din hverdag og hvordan du kan håndtere dem - både lige her og nu, men også mere langsigtet, for at undgå risikoen for tilbagefald. Jeg anvender forskellige metoder i arbejdet med stress, afhængigt af din unikke situation og dine behov - fokus vil altid være på at hjælpe dig med at finde mere ro og balance i dit liv, og vi vil samme arbejde hen imod en dybere forståelse for dine oplevelser og reaktionsmønstre.

Udefinerbar tristhed og depression

Mange mennesker vil i løbet af livet opleve symptomer på depression. Det er en kompleks tilstand, som kan vise sig som en grundlæggende følelse af tristhed og håbløshed, mangel på energi, søvnvanskeligheder og appetitændringer. Ved længerevarende følelser af tristhed eller tilbagevendende depression, vil det terapeutiske fokus ofte have fokus på at identificere de underliggende årsager; hvordan har det levede liv formet lige netop dig, og hvilke indre og eksterne trusler oplever du - og hvilke overlevelsesstrategier har du udviklet, for at passe på dig selv? I fællesskab kan vi arbejde hen imod en bedre forståelse for dine følelser og forsvarsmekanismer, og finde alternative mestringsstrategier til at håndtere disse i fremtiden. 

unsplash